Vijesti 2016 - KUD "BRATINEČKO SRCE" BRATINA

Go to content

Main menu:

Vijesti 2016

Vijesti 2016

13. Međunarodni festival djece i mladih u Zagrebu
U Kulturnom centru Travno u Zagrebu 10. prosinca 2016. godine održan je „13. Međunarodni folklorni festival djece i mladih - Zagreb 2016.“. Organizator festivala, uz Grad Zagreb, je i KUD „Preslica“ Blato-Zagreb.

Pred mnogobrojnom publikom dječja skupina KUD-a „Bratinečko srce“ Bratina predstavila se sa koreografijom „Na sejmeni dan“, dječje igre, pjesme i plesovi Bratine. I da ovo ne bude samo vijest o jednom od mnogobrojnih nastupa koje mali folkloraši KUD-a „Bratinečko srce“ „odrade“ tijekom godine, ovaj nastup je ipak bio poseban i to po nekoliko stvari. Na daskama koje život znače debitiralo je nekoliko malih plesača i pjevača koji su se dječjoj skupini priključili tek ove jeseni. Debitanata je bilo i među članovima tamburaškog sastava, naša Andrea i Vladimir su osjetili svjetla pozornice i čvrsto držali svoje instrumente, a po prvi put smo na nastupu spojili najstarijeg i najmlađeg člana društva. „Deda“ Božo od nedavno je pridruženi član tamburaškog orkestra KUD-a, a tek su mu 94 godine i mala Jana koja je sa svojih 5 godina po prvi puta obukla narodnu nošnju i nastupala, a bilo je i povratnika; stara-nova voditeljica Nikolina ponovno je preuzela vođenje dječje skupine, ali ovaj puta doslovno kao profesorica. Trema i nervoza prije nastupa prštale su sa svih strana i mogle se rezati nožem… i na kraju bio je to jedan lijepi i nezaboravni nastup.    
         


vijest objavljena: 12.12.2016.

Vijesti 2016

Sveti Nikola na dječoj probi
Naša dječja skupina marljivo vježba za predstojeći nastup na Međunarodnom folklornom festivalu djece i mladih koji će se održati u subotu, 10.12. u 18.30 sati, u Kulturnom centru Travno. Ova manifestacija, koja se već po trinaesti put održava u Zagrebu, želi pokazati, ali i od zaborava sačuvati tradicionalne običaje, nošnje, plesove, dječje igre i brojalice iz različitih krajeva Hrvatske i inozemstva. Organizator je KUD Preslica iz Blata (Zagreb), a na festivalu su gosti mladi Hrvati koji žive u Mađarskoj, članovi Hrvatske samouprave iz Budimpešte te sudjeluju folklorne skupine iz Generalskog Stola, Donjeg Vidovca, Nove Rače, Našica, Ogulina, Bratine i nekoliko društava iz Zagreba. Ulaznice se ne kupuju već su dar ljubiteljima dječjeg folklora, pa ih dođite podržati u velikom broju.

A kako su smo dobra naša djeca pokazuje i to da ih je posjetio sveti Nikola i ostavio im mali darak jer se jako trude, vježbaju i vesele. A i Krampus im je ostavio male šibe, kako opomenu da i dalje budu dobri na probama.















vijest objavljena: 07.12.2016.

Vijesti 2016

In memoriam Fra Željko Cestar (1971.-2016.)

Fra Željko Cestar, franjevac-kapucin, iznenada je preminuo 16. studenoga u Varaždinu. Fra Željko Cestar rođen je 21. studenoga 1971. u Zagrebu, od oca Ivana i majke Bare r. Čižmek, a živio je u Bratini kod Pisarovine. Prije nego je ušao u franjevački red kapucina radio je kao profesionalni kuhar i profesor u Ugostiteljskoj školi u Zagrebu. Kao kandidat ušao je u Red franjevaca kapucina u Karlobagu godine 2002. a novicijat je započeo isto u Karlobagu sljedeće 2003. godine. Prve redovničke zavjete položio je 19. rujna 2004. u Rijeci. Nakon toga polazi redoviti studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu od 2005. do završetka studija 2011. te je stekao akademski naziv magistar teologije.

Doživotne zavjete položio je u crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Zagreb-Dubrava, 6. listopada 2010. godine. Za đakona je zaređen u zagrebačkoj katedrali 4. prosinca 2010. a svećenički red primio je u zagrebačkoj katedrali 18. lipnja 2011. Mladu misu slavio je u Bratini, u kapeli Sv. Ane (župa Uznesenja BDM – Kupinec) 31. srpnja 2011. Od 2011. do svoje smrti kao svećenik–redovnik djelovao je u samostanu u Varaždinu.

Volio je folklor i svoju Bratinu, a i njegova Bratina njega. Kao suorganizatori Mlade mise, proslavili smo zajedno s njim njegovo zaređenje. Bio je mudar i miran čovjek, pun lijepih riječi za sve i svakoga te uvijek nasmijan. Bog je našega Fra Željka pozvao k sebi te je nebo bogatije za još jednog anđela. Počivao u miru.

vijest objavljena: 16.11.2016.
vijest preuzeta sa:
http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=184799

Vijesti 2016

17. Smotra narodnog stvaralaštva u Dugom Selu

U subotu, 12. studenog 2016. godine, KUD „Bratinečko srce“ Bratina gostovao je kod domaćina KUD-a „Preporod“ iz Dugog Sela, gdje su nastupili na 17. Smotri narodnog stvaralaštva. Društvo se predstavilo sa dvije koreografije „Naše polje prehodat ću tebe ljubeći“, pjesme i plesovi Bratine i „Kud te oko tamo nosi“, pjesme i plesovi Žumberka. Nakon nastupa domaćini su organizirali prigodno druženje svih izvođača smotre te im zahvaljujemo na lijepo provedenom Martinju.

Kako uskoro dolaze božićni i novogodišnji blagdani ansambl KUD-a otpočeo je sa pripremama za održavanje prigodnih božićnih koncerata.


vijest objavljena: 15.11.2016.

Vijesti 2016

Županijska smotra koreografiranog folklora u Velikoj Gorici

KUD "Bratinečko srce" Bratina se u subotu, 24.09.2016. godine, predstavilo na Županijskoj smotri koreografiranog folklora koja se održala u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Od ove godine su promijenjena pravila natjecanja tako da se Smotra podijelila u dva dana, subotu i nedjelju, te je svako folklorno društvo koje se natjecalo izvelo 2 koreografije: jednu s kojom se plasirao na Smotru i drugu koja je izvorno iz kraja iz kojeg potječe društvo.

KUD "Bratinečko srce" Bratina se predstavilo sa koreografijama "Da su meni kola okovana" - pjesme i plesovi Bratine 50-ih godina 20. stoljeća te "Kud te oko tamo nosi" - pjesme i plesovi Žumberka. Prema službenim očitanjima stručne komisije, ovogodišnja Smotra je možda u bila najbolja županijska smotra do sada. Naši članovi su odlično se predstavili na smotri te su pohvaljeni od strane stručno žirija da su veoma srčani i angažirani na sceni te uskpros mladosti veoma zreli na sceni i u izvođenju koreografija.

Željeli bismo pohvaliti sve naše članove koji su sudjelovali na Smotri te im reći da smo veoma ponosni na njih jer su bili odlični, te se zahvaliti svima kojima su nam pomogli u ostvarivanju ovih dviju koreografija.

Cijela smotra je bila na izuzetno visokoj razini, a pobjednik smotre, i društvo koje će nastupati na Državnoj smotri, je KUD "Nova Zora" iz Donje Lomnice. Čestitamo.

Pogledajte galeriju slika sa smotre ovdje.



vijest objavljena: 27.09.2016.

Vijesti 2016

Međunarodna smotra "Susret naroda i kultura" u Sikirevcima

21. kolovoza 2016. godine u Sikirevcima je održana 19. međunarodna smotra „Susret naroda i kultura“ koju organizira IGF (Međunarodna unija folklornih skupina), a s hrvatske strane je suorganizator udruga „Družina“, čuvari tradicije Hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba koja djeluje pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a predvodi je dr.sc. Manda Svirac.

Uz domaće skupine među kojima je bilo i KUD „Bratinečko srce“ Bratina na smotri su sudjelovali i predstavnici Poljske i Mađarske. Smotra je započela mimohodom sudionika kroz mjesto Sikirevci do župne crkve u kojoj je za sve sudionike smotre održana svečana Sveta misa, a nakon mise uslijedili su nastupi na centralnoj pozornicu u obližnjem parku.

KUD „Bratinečko srce“ predstavio se sa pjesmama i plesovima Bratine, treba također naglasiti da je ovo drugo po redu sudjelovanje KUD-a „Bratinečko srce“ na međunarodnoj smotri u Sikirevcima, prvo je bilo 2008. godine na 11. smotri.     



vijest objavljena: 22.08.2016.

Vijesti 2016

Kukuruzijada u Gornjim Andrijevcima

06. kolovoza 2016. godine KUD „Bratinečko srce“ Bratina nastupio je na 9. kukuruzijadi u Gornjim Andrijevcima u organizaciji KUD-a „Slavonija“ iz Gornjih Andrijevaca. U bogatom kulturno umjetničkom programu KUD „Bratinečko srce“ Bratina predstavio se sa koreografijom „Naše polje prehodat ću tebe ljubeći“, pjesmom i plesovima Bratine.

Kako prijateljstvo i međusobni posjeti KUD-ova „Bratinečko srce“ Bratina i „Slavonija“ iz Gornjih Andrijevaca traje neprekidno već 10 godina, od strane KUD-a „Bratinečko srce“ upućen je službeni poziv za potpisivanje povelje o bratimljenu između ova dva društva što su domaćini sa oduševljenjem prihvatili. KUD „Bratinečko srce“ Bratina u 2017. godini obilježava 10 godina rada i djelovanja te će svečano potpisivanje povelje biti upriličeno u sklopu proslave.

Nakon službenog dijela programa nastavljeno je druženje uz nezaobilazne tamburice uz TS „Salaš“ i pečeni kukuruz do ranih jutarnjih sati.   




vijest objavljena: 08.08.2016.

Vijesti 2016

Bili smo u posjetu kod bake Roze!

Članovi ansambla KUD-a „Bratinečko srce“ Bratina 06. kolovoza 2016. godine posjetili su baku Rozu Lacković iz Bratine kbr. 51. Posjetu je prethodilo nedavno darivanje i očuvanje od zaborava starinskih predmeta (tkanice) tradicijski tkalački stan, (postelje) starinski bračni krevet i (škrinje za ruvo) drvena škrinja za čuvanje odjevnih predmeta i narodne nošnje. Darivani predmeti bili su vlasništvo bake Roze Lacković kao miraz još iz njezinih djevojačkih dana, a kako KUD još uvijek nema prostora za izlaganje trajnog postava starinskih predmeta, darivani predmeti pohranjeni su u depo KUD-a te tako očuvani od uništenja i zaborava.

Baka Roza, inače vitalna 92-godišnja starica, kazivačica je mnogobrojnih pjesama, plesova te starinskih običaja Bratine, koje KUD bilježi u svojim etnološkim istraživanjima. I ovaj puta nasmijana i vedra dočekala je članove ansambla, a oni su je darivali pjesmom, košarom voća i zajedničkom fotografijom sa prošlogodišnjeg „Jurjeva“. Baka Roza živi je primjer kako se čuva i prenosi na mlade naraštaje prebogata folklorna baština ovog područja, želimo joj dobro zdravlje i ugodan ostatak života.   
 




vijest objavljena: 08.08.2016.

Vijesti 2016

Proslava Sv. Ane, zaštitnice Bratine
Po 21. put u nedjelju 31.07.2016. godine u Bratini je održano već tradicionalno proštenje proslave blagdana Sv. Ane po izuzetno velikoj vrućini. Proslava je otpočela svetom misom u kapeli Sv. Ane, a u večernjim satima održan je kulturno umjetnički program. Posjetitelji su imali priliku pogledati nastup KUD-a „Lipovac“ iz Generalskog Stola kod Karlovca, KUD-a „Prigorec“ iz Svetog Petra Orehovca iz koprivničko-križevačke županije i domaćeg susjednog KUD-a „Seljačka Sloga“ Kupinec iz Kupinca.

Organizator ovogodišnje proslave bio je Malonogometni klub „Bratina“, a pokrovitelji Turistička zajednica Općine Pisarovina i KUD „Bratinečko srce“ Bratina.   



vijest objavljena: 01.08.2016.

 
 
Back to content | Back to main menu