Povijest - KUD "BRATINEČKO SRCE" BRATINA

Go to content

Main menu:

Povijest

O društvu
Povijest KUD-a

Folklorna tradicija u Bratini seže još od tridesete godine prošlog stolječa kada je 1935. godine osnovan prvi ogranak pod nazivom "Sloga"  koji je sudjelovao na raznim mjesnim smotrama, kao i na smotri u Zagrebu. Ogranak "Sloga" prestao je s radom 1943. godine uslijed postojećih zbivanja i dolaskom Drugog svjetskog rata na ovo područje tijekom kojeg je i poginuo veci dio članova.1950. godine u selo Bratina dolazi učiteljski bračni par Mirko i Barica Rebrović te već 1951. godine obnavljaju ogranak. Te iste godine ogranak mijenja naziv u "Ogranak seljačke sloge".

           

Pod tim imenom daju svoje zapažene rezultate u samome mjestu i na raznim smotrama u kotaru o čemu je pisao dr. Ivan Ivančan, kao i na republičkoj smotri u Puli. "Ogranak seljačke sloge" radio je u suradnji s Institutom za narodnu umjetnost i gosp. Zoranom Palčokom, hrvatskim muzikologom dr. Vinkom Žgancem te je ostvarena velika suradnja s "Holandijom" (Nizozemskom) i njihovim  muzikologom dr. Kunstom. 1953. godine osnovana je i pionirska sekcija "Ogranka seljačke sloge" Bratina.1954. godine rad s ogrankom preuzimaju učitelji Branko i Olga Šutić. Ogranak je nastavio s djelovanjem do početka 60-tih  godina kada prestaje s radom.
Na inicijativu više mještana, 1974. godine dolazi do ponovnog osnivanja KUD-a, koji dobiva naziv KUD "Stjepan Broz". Bratina.


Pod tim nazivom djeluju do 1989. godine kada KUD prestaje službeno s djelovanjem. U tom periodu, KUD "Stjepan Broz" Bratina ostvarivao je zapažene  rezultate i osvajao brojne nagrade, kako u samoj Republici Hrvatskoj tako i na cijelom području bivše države. KUD je djelovao u više sekcija, a posebno je zapažena bila dječja sekcija.
S obzirom da je samo mjesto Bratina bilo poznato po folklornoj tradiciji i prezentiranju naših običaja, a i da je djelatnost te vrste zamrla, ponovno na inicijativu nekoliko mještana i uz potporu općine Pisarovina, u 9. mjesecu  2007. godine došlo je do osnivanja KUD-a "Bratinečko srce" (Naziv je dobio po dijelu ženskog nakita).

                     


KUD je registriran u 11. mjesecu 2007. godine i broji 70-ak redovitih članova u četiri sekcije, dječja scensko  folklorna skupina, folklorna skupina  odraslih, tamburaški orkestar i dječji tamburaški sastav. Također KUD-u podršku daje i velik broj podupirajućih članova izvan ove četiri sekcije.
Bez obzira na vrlo kratki rok koliko KUD djeluje, uspjeli smo ostvariti i nekoliko uspješnih nastupa, a posebno smo ponosni na obnavljanje "Ivanjskih običaja" našeg sela.

 
Back to content | Back to main menu